zaterdag 24 februari 2018

Pannenkoekplant stekken


Een tijd geleden kocht ik bij het tuincentrum een nieuwe plant, de laatste tijd ben ik er gek op en er sluipen er steeds meer ons huis binnen. Deze pannenkoekplant op stam had ik alleen nog niet eerder in het echt gezien. Alleen op foto's op Pinterest of Instagram. 
Ik twijfelde geen moment en kocht hem om hem thuis een fijne plek te geven op onze slaapkamer. 
Mijn plan was daarna om de pot een kleurtje te geven maar bij nader inzien gaf deze kleur juist meer warmte aan het geheel.

Kruk hout met mintgroen van de Hema 


Toen ik eenmaal thuis was zag ik dat de pannenkoekplant een aantal stekjes in de pot had. Ik durfde ze alleen nog niet af te knippen en liet de plant eerst een paar weken rustig staan. De stekjes bleven alleen flink doorgroeien waardoor het toch echt tijd werd om ze af te knippen. Het blijft altijd een gok wat er daarna met de plant gebeurd maar wie niet waagt wie niet wint dacht ik.
Ik zal jullie uitleggen hoe ik te werk ging.

Stap 1:
Zoek glaasjes of vaasjes waar je de stekjes in kunt zetten met een laagje water. 

Stap 2: 
Knip de stekjes af en doe dit zo dicht mogelijk bij de moederplant. Ik probeerde er zelf voor te zorgen dat ik aan de onderkant van mijn stek een stukje tak overhield om hem zo gemakkelijk in een glaasje te kunnen zetten.

Stap 3:
Zet de stekjes in een laagje water. 
Wanneer je stekjes het glaasje in vallen kun je ze ondersteunen door middel van en sate prikker, deze leg je horizontaal neer op het glaasje of vaasje.

Stap 4:
Zet de stekjes op een lichte plaats in huis zodat ze goed nieuwe wortels aan kunnen maken. Houd de stekjes goed in de gaten of ze nog voldoende water hebben en ververs dit ongeveer 1 keer per week.

Na een paar weken hebben de pannenkoekplanten genoeg wortels en kun je ze overzetten in de aarde. En tadaa je hebt allemaal broertjes en zusjes van je moederplant!

Veel succes!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten